• Koshi no Kanbai

Koshi no Kanbai

越乃寒梅

Ishimoto Sake Brewery Co.,Ltd.

石本酒造株式会社

Branding and art direction for Ishimoto Shuzo, a sake brewery in Kameda-go, Niigata prefecture. “Koshi no Kanbai,” the brewery’s signature sake series, is one of the most famous and prestigious sake in Japan. In order to communicate the brand’s quintessential value, the logo, statement, packaging, and the naming developed carefully under a unified concept.

新潟県亀田郷の日本酒醸造所“石本酒造”のブランディングとアートディレクション。“越乃寒梅”の名で知られる日本を代表する日本酒醸造所の本質的な価値を伝えるため、ロゴやステートメントの開発を通し、一貫したコンセプトのもと商品名やパッケージデザインを丁寧に制作している。

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Logo and Pattern

ロゴ&パターン

The logo consists of a hexagon symbolizing snow and a circle symbolizing a plum blossom. (Koshi no Kanbai means plum that endures the cold winter). The logo is altered from an existing font to visualize the crisp, clear flavor of the sake. The pattern derives from Kameda-go, a village sandwiched by two rivers.

ロゴは雪を表す六角形と、一輪の梅の花を表す円で構成されています。すっきりとキレのある味に合わせ、従来の書体からディティールを調整しました。また、二本の川に挟まれた亀田郷をイメージしたオリジナルのパターンも制作しました。

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Ichirin Itteki 

一輪一滴

Ichirin Itteki is a daiginjo (highest grade) sake celebrating Ishimoto Shuzo’s 110th anniversary, with a limited edition of 3900 bottles. Attempting to embody Ishimoto Shuzo’s philosophy of “bold yet delicate” for this exquisite sake made with all of the brewery’s might, the label utilizes gloss foil stamping and embossing to instill a firm core and a silent beauty in a seemingly blank design.

新潟県の酒蔵、石本酒造の創業110周年を祝して醸された、3,900本限定の大吟醸 “一輪一滴”のデザインとネーミング。持てる力の全てを注いで仕込まれた究極の逸品にふさわしい、石本酒造の哲学「繊細かつ大胆」を体現したラベルとすべく、ロゴはツヤ箔とエンボス加工とし、一見何も無いような静かな美しさの中に芯を感じさせるものに。カートンは、水引きをモチーフとし、ハレの日にふさわしい特別な酒としての世界観を構築しています。

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Sai

Sai is the first new sake by Ishimoto Shuzo in 40 years. The vibrant blue bottle and the asagi (Japanese traditional teal)-colored label exemplifies the flavor of this fresh and light sake created for a young audience. A newspaper ad and a pamphlet was created to accompany its release.

40年ぶりの新作としてつくられた“越乃寒梅 灑(さい)”のパッケージデザイン。すっきりとした飲み口で若い世代の人にむけたお酒のため、鮮やかな青が映えるボトルと浅黄色のラベルでみずみずしく表現した。灑の発表に伴い新聞広告とパンフレットも制作した。

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Umeshu

梅酒

Like traditional sake, the package design of Umeshu has been given a face that evokes the identity of Koshino Kanbai. The packaging and labels are crafted to evoke the fragrant spring colors of the season. The box and labels are both decorated with silver plum blossoms, giving the sake a glamorous appearance and the dignity of Koshino Kanbai.

梅酒のパッケージデザインも、日本酒と同様に、越乃寒梅のアイデンティティを感じさせる顔つきに整えました。香りたつ春色をイメージし、化粧箱とラベルそれぞれに銀色の梅花をあしらうことで、華やかさとともに、越乃寒梅の凛とした品格も宿しました。

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Otsu-Shochu

古焼酎

Ishimoto Shuzo's authentic Otsu-Shochu is intended to be "the distilled spirit of the world, and is born from the search for the ideal sake. The design embodies the belief that "truly good sake transcends nationality and culture to enrich people's lives", which is seen through the powerful and dignified appearance representative of Koshino-Kanbai.

石本酒造の理想を探究して生まれた本格焼酎は「世界の蒸留酒」を志向しています。「本当にうまい酒は国籍や文化を超えて、豊かな時間を創造する」という信念を具現化すべく、力強さと品格を併せ持った越乃寒梅らしい立ち姿となるようにデザインしました。

  • Client
    石本酒造株式会社
  • Art Director
    大黒大悟
  • Designer
    大黒大悟、菅家悠斗、東門光香、釣瓶昂右
  • Copywriter
    是方法光
  • Photographer
    新谷真博
  • Producer
    鈴木龍毅
  • Client
    Ishimoto Sake Brewery Co.,Ltd.
  • Art Director
    Daigo Daikoku
  • Designer
    Daigo Daikoku, Yuto Kanke, Mika Tohmon, Kosuke Tsurube
  • Copywriter
    Norimitsu Korekata
  • Photographer
    Mahiro Shintani
  • Producer
    Tatsuki Suzuki

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