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Peninsula Time

半島のじかん

the Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Touris

国土交通省

Hanto no Jikan (peninsula time) is an exhibition aimed to promote the 23 peninsula regions of Japan. Peninsulas by definition are nearly surrounded by water, and therefore possess a blessed environment with beaches, villages, and mountains all in one area. At the same time, a richness of mixed culture also characterizes peninsulas, which have been acting as gates to Japan throughout history. Hanto no Jikan exhibits the raw scenes of the peninsular areas, with the main focus being photographs depicting the scenery, people, and produce of peninsulas. It was an opportunity to reexamine the definition, value, and future of peninsulas.

全国23半島地域の振興を目的とした展覧会「半島のじかん」のアートディレクション。半島の定義は“三方が海に囲まれている”こと。つまり、半島には海あり、里あり、山ありという非常に恵まれた環境があります。そして日本の玄関として存在して来た半島には、魅力的な文化も数多く存在します。「半島のじかん」では、半島を象徴する「風景」「人」「産物」の視点で撮影した写真を中心に、脚色していない素のままの半島の情報を再構築。半島の定義や価値・可能性をゼロから見つめ直しました。

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Logos and Marks

ロゴ

The logo is an organic line in the shape of a peninsula. The malleable line is combined with Hanto no Jikan (peninsula time), Hanto to Hito (peninsula and people), Hanto to Shoku (peninsula and food) to further expand the concept of the peninsula. The malleable logo has the potential to develop along with the expanding possibilities of the project.

ロゴは半島の形状を感じさせる有機的な線で半島を象徴的に表現している。可変する有機的な線と“半島のじかん”“半島とひと”“半島と食”などを組み合わせることで、魅力的に半島の世界観を広げていくことが出来る。いろいろな可能性へ展開していける臨機応変さを持ったロゴである。

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Peninsula Time 2011

半島のじかん 2011

The theme for Hanto no Jikan 2011 was “discover, learn, and talk peninsulas.” Hanto Note, a notebook collecting information on the location, profile, and unique episodes of each of Japan's peninsula regions, was published to visualize the fascinating hidden richness of Japanese peninsulas. It evokes intellectual curiosity and leads viewers to a deeper level of interest on peninsular areas.

半島のじかん2011のテーマは“半島の意識・認知・共有”。いかに日本の半島が豊かであるか、素晴らしいかを視覚化するため、日本全国の半島の位置や基本データ、由縁あるエピソードを半島ごとにまとめた「半島ノート」を制作しました。半島に対する浅い知識や漠然としたイメージが知的好奇心を妨げないよう、半島への興味をより深い関心へと導いています。

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Peninsula Time 2013

半島のじかん 2013

With the theme of “peninsula and people,” Hanto no Jikan 2013 interviewed and photographed the inhabitants of peninsulas throughout Japan, from Hokkaido on the northern end to Kyushu on the southern end. Each of the inhabitants—fishermen with wrinkles as deep as the history they can tell, children coexisting nonchalantly with the nature around them—is the main character of the exhibition.

半島と“ひと”をテーマに、北は北海道から南は九州まで、半島に暮らす多くの人々を取材・撮影し、半島の営みを感じさせる展覧会を開催しました。顔に刻まれた深い皺に歴史を感じる漁師、身近な自然と寄り添い生活する子供達など、半島で暮らす人々を主人公にしています。

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Peninsula Time 2014 “Kitchen of Peninsula”

半島のじかん 2014 「半島の台所」

With “peninsula and food” as its theme, Hanto no Jikan 2014 presented the diversity of Japanese food culture. Visiting around Japan, the theme of food is always the topic that brings out the most conversation. Humans naturally have a strong curiosity for food. In the peninsulas, there remains the deepest roots of Japanese seasoning and food culture.

半島の“食”をテーマに、日本の食文化の多様性を展覧会で紹介しました。日本各地を回っていると、どこに行っても“食”の話が一番盛り上がります。人間とは本来、食に対して強い好奇心を持っていると感じています。半島には、“さ・し・す・せ・そ”の起源にあたるものが存在しており、非常に興味深い文化が残っています。

  • Client
    国土交通省
  • Art Director
    大黒大悟
  • Designer
    大黒大悟、南舘崇夫、桐山聡、佐野真弓
  • Copywriter
    是方法光
  • Photographer
    白井亮、ナカサ&パートナーズ
  • Client
    the Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Touris
  • Art Director
    Daigo Daikoku
  • Designer
    Daigo Daikoku, Takao Minamidate, Satoshi Kiriyama, Mayumi Sano
  • Copywriter
    Norimitsu Korekata
  • Photographer
    Ryo Shirai, Nacása & Partners

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